Wat is body positivity
Body positivity betekent letterlijk ‘positief zijn over je lichaam’.
Body positivity staat voor een sociale beweging met de focus op de acceptatie van elk lichaam, ongeacht afmetingen, geslacht, fysieke mogelijkheden, huidskleur of uiterlijk. De beweging wil mensen op een positieve manier naar hun eigen en andermans lichaam laten kijken en stelt onrealistische schoonheidsidealen aan de kaak.

Hoe schoonheidsidealen ons ongelukkig kunnen maken
We groeien allemaal op in een maatschappij die ons een aantal dingen meegeeft en voor waarheid in ons hoofd plant. Zonder dat we het beseffen krijgen we een aantal schoonheidsidealen met de paplepel mee.
Die normen en idealen zorgen ervoor dat we ons lichaam niet waarderen voor wat het is en voor ons doet. Ze doen mensen onrealistische doelen nastreven. In sommige gevallen leidt dat tot het vermijden van bepaalde activiteiten, tot eetstoornissen, een laag zelfbeeld en mentale problemen.
Zonder erbij stil te zien spiegelen velen zich aan foto’s van modellen. Dat het fotomodel is geselecteerd op haar zogenaamd perfecte maten, flirt met de grens van ondergewicht en een eetstoornis en de foto in kwestie mogelijk ook nog is gefotoshopt, daar houden ze even geen rekening mee. We vergelijken onszelf met een gefotoshopte ideaalbeeld en concluderen dat ons lichaam niet voldoet.
Je lichaam stap voor stap anders gaan bekijken
Je hebt een keuze. Je kan je blijven focussen op de cellulitis op je bovenbenen en daar teleurgesteld over zijn. Of je kan je aandacht verleggen naar dankbaarheid voor het feit dat je benen je de hele dag dragen.
Dat is niet eenvoudig als je bij het zwembad in badpak van het kleedhokje tot bij het zwembad moet geraken, dat geef ik toe. Zo snel en onopvallend mogelijk naar het zwembad wandelen om dan (eindelijk) anoniem in het water te kunnen verdwijnen. Het is lastig. Dat begrijp ik. Geloof me. I’ve been there. Maar ik geloof ook echt dat je stap voor stap je eigen denken kan veranderen.
Hoe vertaal ik body positivity naar mijn massagepraktijk
Ik merk dat sommige van mijn cliënten onzeker zijn over hun lichaam. Soms excuseren ze zich er zelfs voor. Of vragen ze me of ik het niet lastiger vind om hun lichaam te masseren in plaats van eentje met de perfecte maten. En dan zijn er ongetwijfeld nog heel wat mensen die omwille van onzekerheid over hun lichaam helemaal geen afspraak bij een massagetherapeut durven maken.
Masseren heeft ervoor gezorgd dat ik meer ben gaan beseffen hoe verschillend (en tegelijkertijd mooi) elk lichaam is. Op zijn eigen manier.
In mijn praktijk is iedereen welkom, ongeacht kledingmaat, leeftijd of kleur. Elk van de lichamen op mijn massagetafel is anders en dus pas ik mijn techniek aan aan de bouw van iemands lichaam. Die verschillen maken mijn werk boeiend en afwisselend. Wat ik nooit zal doen is vergelijken of oordelen. Mijn focus ligt op hoe mijn massage het meest kan bijdragen tot je welzijn, niet bij hoe je eruitziet of wat je BMI is.

Kan massage helpen je zelfbeeld te verbeteren?
Voor mijzelf denk ik dat gemasseerd worden en (later) zelf masseren me meer bewust hebben gemaakt van mijn lichaam. Voordien zat ik (te) veel in mijn hoofd vast, geloofde dat ik elk probleem met het nodige denkwerk (en gepieker) kon oplossen. Massage heeft mij er op een aangename manier aan herinnerd dat ik ook een lichaam heb. Het trekt mijn aandacht weg van mijn gedachten, naar mijn lichaam. Ik ben mij meer bewust geworden van de samenhang van die twee. Een ontspannen lichaam vertaalt zich naar meer rust in mijn hoofd.
Ik geloof dat massage op die manier kan helpen om een negatief lichaamsbeeld te verbeteren. Een groter bewustzijn van mijn lichaam heeft er ook voor gezorgd dat ik steeds gezondere keuzes ben gaan maken, beter voor mijn lichaam ben gaan zorgen. Niet omdat het moest, niet omdat mijn lichaam niet goed genoeg was, maar uit een positief gevoel van ‘zorgen voor mezelf’.
Je bent goed genoeg zoals je bent
Ik geloof niet dat de oplossing voor een negatieve zelfbeeld ligt in schoonheidsbehandelingen, een crashdieet, stylingadvies en dikke lagen make-up. Dat zijn lapmiddelen. Op zich is er natuurlijk niets mis mee dat je je goed in je vel voelt als je opgetut en mooi gekleed de deur uitgaat. En met het feit dat het je ego streelt als je dan meer complimenten krijgt over hoe je eruit ziet.
Maar uiteindelijk verdient elk van ons het om je ook goed in je vel te voelen als je net uit bed komt en een eerste blik in de spiegel werpt. Ook op dat moment is je lichaam namelijk goed genoeg. En verdient het geen negatieve commentaar. Niet van anderen, en niet van jezelf. Als we onszelf vertellen dat we eerst een half uur voor de spiegel nodig hebben om ‘toonbaar’ te zijn, dan halen we onszelf onnodig naar beneden.
Wat ik in de toekomst meer wil doen
Ik probeer de boodschap van body positivity toe te passen in al wat ik doe. Door respectvol en mild te zijn voor mijn eigen lichaam en dat van anderen.
Wat ik in de toekomst wil verbeteren is de keuze van de foto’s die ik gebruik, hier en op andere plekken. Ik meen het als ik zeg dat iedereen welkom is in mijn praktijk. Toch waren in de foto’s die ik tot nu toe gebruikte jonge, slanke, blanke vrouwen die er uit zien alsof ze net van bij de kapper en schoonheidsspecialiste komen oververtegenwoordigd. Niet dat die niet welkom zijn. Maar zij niet alleen.
Ik ga voortaan meer stilstaan bij de diversiteit van mijn cliënten en foto’s delen van jong en oud, klein en groot, breed en smal.
Geef een reactie