Ik zie ze de laatste tijd steeds vaker opduiken en tijdens deze periode voor Valentijn lijken ze weer extra populair: massagekaarsen. Een massagekaars bestaat niet uit paraffine zoals een gewone kaars, maar is gemaakt van een mix van plantaardige oliën, meestal aangevuld met essentiële oliën. Als ze een tijdje heeft gebrand ontstaat er geen kaarsvet, maar warme massageolie.
Het concept vind ik alvast erg goed gevonden. Kaarslicht, een massage: qua romantische setting kan het wel tellen. Voor professioneel gebruik in mijn massagepraktijk leek de massagekaars mij dan weer niet geschikt. Maar ik was nieuwsgierig om te weten hoe het werkt en of de massageolie van goede kwaliteit is. Dus kocht ik er onlangs één om te testen .
De massagekaars die ik probeerde is een Massu Massage Candle van 8,99 euro.
Hoe gebruik je de massagekaars?
- Je steekt de kaars aan en laat ze een tijdje branden totdat er een badje warme massageolie ontstaat. Volgens de gebruiksaanwijzing duurt dit 15 à 20 minuten.
- Je dooft de vlam en giet een kleine hoeveelheid van de warme olie op de huid die je wil masseren. De speciale samenstelling zorgt ervoor dat de olie niet te heet wordt.
- Je kan de kaars ook koud gebruiken door een kleine hoeveelheid uit te scheppen en aan te brengen op de huid.
De test
De massagekaars beweert een perfecte massageolie te creëren. Ik ben gewend om in mijn praktijk met olie te masseren, dus besliste om dat eens te vergelijken. Ik testte de olie op mijn eigen armen, zodat ik zowel kon voelen hoe het was om ermee te masseren als hoe het op mijn huid aanvoelde. Om zeker een eerlijke vergelijking te kunnen maken masseerde ik mijn ene arm met de warme massageolie van de massagekaars en de andere arm met amandelolie.
Mijn bevindingen
Ik liet de kaars bij mijn eerste test zoals vermeld in de gebruiksaanwijzing zo’n 20 minuten branden. De olie die op deze manier ontstond had zoals beloofd de ideale temperatuur om mee te masseren. Aangenaam warm, maar niet té. De hoeveelheid massageolie na 20 minuten branden viel me wel erg tegen. Ik had net genoeg olie om één onderarm te masseren. Daarmee was mijn massageolie al bijna op. Om een volledig lichaam te kunnen masseren moet de kaars dus toch wel een tijdje branden. Ik vond masseren met deze olie nogal stroef. Vergeleken bij een andere massageolie gleed mijn hand net iets minder vlot over de te masseren huid. Verder vond ik hem ook nogal plakkeriger op de huid. Na het masseren wou ik liefst zo snel mogelijk mijn handen wassen om de olie er weer af te krijgen.
Volgens de gebruiksaanwijzing kan je de olie ook gebruiken als de kaars koud is door er wat uit te scheppen en vervolgens op de huid aan te brengen. De temperatuur van de huid zorgt er dan inderdaad voor dat de olie smelt. Je kan op deze manier perfect masseren. Maar er bleef hier en daar nog een beetje gestold vet over en dat vond ik toch minder aangenaam.
Conclusie over de geteste massagekaars
Ik begrijp het succes van de massagekaars wel. Het past perfect in een romantische setting: eerst een kaarsje branden en dan een massage. Voeg nog een glas champagne en rozenblaadjes toe en het plaatje is compleet. Met de massageolie die door het branden van de kaars wordt verkregen kan je perfect masseren. Het is een degelijke olie, maar zeker geen massageolie van topkwaliteit.
De grote troef van de massagekaars is dat de olie waarmee wordt gemasseerd warm is. Maar er zijn veel gemakkelijkere manieren om olie op te warmen. Een flessenwarmer. De fles met massageolie au bain marie in een badje van warm water zetten. Of zorgen dat je warme handen hebt en de olie even opwarmen door ze in je handen te wrijven.
Kortom: de massagekaars is leuk bedacht, maar voor mij toch niet écht een aanrader.
Geef een reactie