Een massage kan voor sporters een belangrijk hulpmiddel zijn bij het herstel van hun spieren en de recuperatie na een inspanning. Natuurlijk kan je niet na iedere inspanning naar een sportmasseur en jezelf masseren is niet zo evident. Op zo’n moment kan een hulpmiddel als de massagestick van pas komen.
Ik las er een tijdje geleden over in een tijdschrift voor lopers en was benieuwd. Doet de massagestick echt wat hij belooft? Is hij handig in gebruik? En zijn een behandeling met een massagestick en een behandeling bij een sportmasseur inwisselbaar of vullen ze mekaar aan?
De massagestick
Voor een antwoord op al die vragen besloot ik er zelf één te kopen en hem aan een grondige test te onderwerpen. Een massagestick is een soort van stok met aan weerszijden een handvat en daartussen los van elkaar bewegende plastic rollen. Er zijn verschillende modellen beschikbaar. Afhankelijk van waarvoor je hem wil gebruiken kan je kiezen voor een meer of minder flexibel model en voor een langere of kortere uitvoering. Zelf koos ik een massage stick van 47 cm lang, bestaande uit 8 rollen.
Mijn eerste indruk
De massagestick werd mooi op tijd aan huis geleverd en nieuwsgierig onderwierp ik hem aan een eerste keuring. Op de bijgeleverde handleiding staan een aantal foto’s met suggesties voor gebruik. Volgens de handleiding kan mijn stick op zowat het hele lichaam worden gebruikt, al wordt er wel gewaarschuwd om bijvoorbeeld niet over de wervelkolom of het scheenbeen te rollen. Persoonlijk vind ik hem niet voor alle spiergroepen even handig. Zo zou ik hem bijvoorbeeld nooit gebruiken om mijn nek mee te masseren maar vond ik hem wel erg geschikt voor zowel onder- als bovenbenen.
De test
Ik testte mijn massage stick na een paar stevige fietstochten. De stick stimuleert de doorbloeding en zou moeten zorgen voor minder stijve en pijnlijke spieren. Ik zorgde er dan ook voor om hem zeker te gebruiken op momenten waarop ik voelde dat mijn spieren echt vermoeid waren, en ik zonder massage gegarandeerd de dag nadien de gevolgen van de inspanning zou voelen. Ik gebruikte hem tijdens deze test voornamelijk op mijn benen.
Hoe gebruik je de massagestick
- Het wordt aangeraden ongeveer 20 redelijk diep masserende bewegingen te maken over de te behandelen spiergroep (ongeveer 30 seconden per groep)
- Je gebruikt de stick op ontspannen spieren
- Je kan hem gebruiken op de blote huid of over dunne kledij
- Het is niet nodig om de spieren pijn te doen om effect te hebben
- Je bepaalt zelf de uitgeoefende druk
- Het gebruik is het meest effectief vlak voor en vlak na een inspanning
Mijn bevindingen
De massastick bestaat uit ronddraaiende harde plastic rollen en zo voelt het ook wel. Echt aangenaam vind ik dat niet, maar hij is natuurlijk ook niet met dat doel gemaakt. Wel is hij gemaakt om de doorbloeding van de spieren te stimuleren, en dat doet hij zeker wel. Ik kon inderdaad het effect op mijn spieren onmiddellijk voelen. Persoonlijk vind ik het aangenamer om hem over mijn sportkleding te gebruiken dan op de blote huid.
Conclusie
- De behandeling met een massagestick is volgens mij zeker een goed hulpmiddel om de doorbloeding in de spieren te bevorderen.
- Hij lijkt me niet voor alle spiergroepen geschikt. Ik vond hem vooral handig voor mijn been- en bilspieren.
- Erg handig is dat je zelf de intensiteit en druk bepaalt.
- Je kan zelf op zoek gaan naar triggerpoints en deze indien gewenst meerdere keren per dag behandelen. (Triggerpoints zijn pijnlijke plekken in de spieren, een soort van knopen, die klachten kunnen veroorzaken en zorgen voor spanning in de spier.)
- De behandeling voelde voor mij niet aangenaam aan, maar hoeft ook niet pijnlijk te zijn om effectief te zijn.
- Gebruik van de massagestick vlak voor of na een inspanning en een regelmatig bezoek aan een sportmasseur zijn allebei goed voor de spieren, maar zijn erg verschillende dingen. De twee zijn wat mij betreft supplementair en zijn allebei nuttig voor zowel de recreatieve als de competitieve sporter.
Hebben jullie al eens gebruik gemaakt van een massagestick? Of zijn er andere hulpmiddelen die je gebruikt om je eigen spieren te masseren?
Deze blogpost werd niet gesponsord. Ik kocht de geteste massagestick zelf.
Geef een reactie