Tijdens de wintermaanden ben ik extra vatbaar voor vermoeidheid en lusteloosheid. En ik ben niet de enige. Daar zijn verschillende mogelijke oorzaken voor. Maar heel vaak ligt een gebrek aan zonlicht aan de basis van dit vermoeide gevoel. Toen de grijze winterdagen een paar weken geleden maar bleven aanhouden en ik mijn energieniveau steeds verder voelde zakken besloot ik eens te testen of lichttherapie hier een oplossing voor kon bieden.
Last van een winterdip?
Ik ben geen wintermens. Zoals wel weer mensen tel ik elk jaar een beetje af naar het begin van de lente. Dit jaar kregen we (tot nu toe) geen koude winter, maar wel een heel grijze winter. Zowel december als januari brachten uitzonderlijk weinig uren zon. En ik merkte dat dat een invloed begon te krijgen op mijn gemoedstoestand.
Oorzaak en symptomen
Typisch voor een winterdip zijn vermoeidheid en een verminderd energieniveau. Daarnaast zijn ook een zekere somberheid en prikkelbaarheid mogelijke symptomen van een winterdip (of winterdepressie). Ook komen meer behoefte aan slaap (terwijl je ’s ochtends toch niet uitgeslapen lijkt) en een toegenomen eetlust vaak voor.
De oorzaak is een gebrek aan licht, waardoor onze biologische klok ontregeld geraakt. Er kan met name iets fout lopen met de aanmaak van bepaalde hormonen, zoals melatonine. Dit hormoon zorgt er ’s avonds voor dat we moe worden en kunnen slapen. Overdag zorgt het zonlicht ervoor dat de productie van melatonine wordt afgeremd. Een gebrek aan licht kan er dus voor zorgen dat dit niet (of onvoldoende) gebeurt en zo blijven we ons ook overdag moe voelen.
Hoe voorkomen/ genezen?
Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die het risico op een winterdip kunnen verminderen.
- Zo veel mogelijk tijd overdag in de buitenlucht doorbrengen is erg belangrijk. Op de dagen waarop de zon schijnt maar ook op dagen waarop het bewolkt is nemen we buiten veel meer zonlicht op dan als we binnen blijven.
- Wie meer nood heeft aan licht of door omstandigheden weinig buiten kan komen overdag en gevoelig is voor een gebrek aan licht kan een beroep doen op een lichttherapielamp.
- Naast zorgen voor genoeg licht is het belangrijk zorg te dragen voor onze gezondheid. Gezond eten en voldoende bewegen zijn tijdens de winter minstens zo belangrijk als in de zomermaanden.
- Heel wat mensen krijgen in de winter ook af te rekenen met een tekort aan vitamine D en doen er goed aan tijdens de wintermaanden een vitamine D-supplement te nemen.
Lichttherapie tegen een winterdip
Zoals vermeld kan wie last heeft van een winterdip of winterdepressie baat hebben bij lichttherapie. Het is, zeker als je andere gezondheidsproblemen hebt of medicatie neemt, altijd een goed idee om je klachten eerst te bespreken met je huisarts. Hij of zij zal je advies kunnen geven rekening houdend met jouw specifieke situatie.
Er zijn twee soorten lichttherapielampen op de markt: draagbare lampen en lichttherapiebrillen.
Bij het gebruik van de draagbare lamp is het belangrijk dat de lamp niet te ver verwijderd is van je gezicht. Je hoeft niet de hele tijd recht in de lamp te kijken en kan tijdens het gebruik andere activiteiten doen. Je gebruikt hem in het begin minstens 7 dagen na mekaar gedurende minstens een half uur per dag. Het beste resultaat bereik je als je de lamp ’s ochtends gebruikt of in elk geval niet nadat het buiten weer donker wordt.
Een lichttherapiebril heeft als voordeel dat hij je meer bewegingsvrijheid geeft. Met de lichttherapiebril wordt je gezichtsveld niet verstoord en hij kan gebruikt worden in combinatie met een gewone bril. Je kan dus je gewone activiteiten verderzetten terwijl je de bril gebruikt.
Mijn ervaring met lichttherapie
Ik kocht mijn lichttherapielamp in het begin van januari, toen ik voelde dat ik meer vermoeid was dan anders en voelde dat de vele grijze dagen op mij begonnen te wegen.
Ik kocht een draagbare lamp met een lichtsterkte van 10 000 lux. Ik haalde een standaardmodel van het merk Beurer in huis. Maar er zijn een aantal verschillende modellen van verschillende merken op de markt, dus kijk zeker eens rond welk model het best bij jou past.
Het kostte mij een paar dagen om een goede manier en routine te vinden om de lamp te gebruiken. Zo zette ik ze eerst op de tafel terwijl ik achter de PC zat te werken. Ik merkte echter dat ik zo te ver verwijderd zat van de lamp. Door wat herschikken en door de lamp wat hoger te zetten kon ik het licht beter opnemen. Ik merkte van bij het begin dat het extra licht me deugd deed, dat ik er wakkerder, alerter, van werd. Nadat ik de lamp enkele dagen na mekaar op de juiste manier ging gebruiken stelde ik ook vast dat ik me de rest van de dag energieker ging voelen.
Ik probeer nog steeds wanneer de zon schijnt zoveel mogelijk naar buiten te gaan, maar het is voor mij zeker een goede zaak om op grijze dagen gebruik te kunnen maken van de lichttherapielamp om zo voldoende licht op te nemen. Het is geen wondermiddel maar wel een manier om weer wat meer energie te krijgen, die je dan bijvoorbeeld kan gebruiken om weer wat meer te sporten, waardoor je op termijn opnieuw meer energie krijgt.
Geef een reactie