Per dag brengen we gemiddeld zo’n 7 à 8 uur slapend door. Een goede houding tijdens die uren is belangrijk. Een comfortabel hoofdkussen dat ons hoofd en onze nek voldoende ondersteunt is dus geen overbodige luxe. Maar wat is een goed hoofdkussen en is dat voor iedereen hetzelfde?
Waarmee rekening houden bij de keuze van een kussen?
Om meteen op de tweede vraag te antwoorden: nee, dat is niet voor iedereen hetzelfde. Ons kussen zou ons moeten helpen om tijdens het slapen onze wervelkolom in een zo recht mogelijke positie te laten liggen. Daarom kiest iemand die meestal op zijn rug slaapt dus beter voor een ander (dunner) hoofdkussen dan wie vooral op zijn zij slaapt.
Wie snel nekklachten heeft zorgt best voor extra ondersteuning van de nek. Hiervoor zijn er heel wat gespecialiseerde kussens op de markt, met een harder en dikker gedeelte voor de nek.
Ook qua materialen is er heel wat keuze, niet onbelangrijk voor wie bijvoorbeeld last heeft van allergieën. En verder spelen ook persoonlijke voorkeuren nog een rol.
Het is dus zeker niet zo dat een duur hoofdkussen per definitie voor iedereen het beste kussen is.
Waarom ik zelf op een boekweitkussen slaap
Zelf zweer ik al jaren bij een boekweitkussen, een kussen bestaande uit een openritsbare katoenen of bamboo hoes gevuld met boekweitdoppen. Mijn eerste exemplaar kreeg ik toen ik als tiener een tijdje last had van nekklachten. Ik probeerde in die tijd meerdere kussens uit en ik bleek het best te slapen en het minste nekpijn te hebben met een boekweitkussen. Sindsdien wil ik niets anders meer.
Een boekweitkussen is harder dan de meeste hoofdkussens en dat is voor veel mensen even wennen. Maar die hardheid in combinatie met zijn flexibiliteit is ook net zijn grootste voordeel. Het kussen past zich namelijk heel gemakkelijk aan aan de houding en vorm van je hoofd en nek en biedt tegelijkertijd toch een stevige ondersteuning.
Een boekweitkussen houdt het hoofd ook koeler dan de meeste kussens. Slapen met een koel hoofd bevordert de nachtrust. Zeker in de zomer is dit een voordeel.
De hoes kan worden gewassen, de boekweitdoppen zelf niet, maar dat is ook niet nodig. Je kan ze na een tijdje vervangen maar mijn eigen ervaring is dat ze lang goed blijven. Boekweitkussens zijn ook zeer geschikt voor mensen met een allergie voor huisstofmijt.
Er zijn ondertussen heel wat speciale orthopedische hoofdkussens op de markt, die mij mogelijk een even goede ondersteuning zouden bieden. Maar ik ben nog steeds erg tevreden over mijn boekweitkussen en wil voorlopig niets anders. Ik slaap af en toe wel eens op een ander hoofdkussen, bijvoorbeeld op hotel. De meeste hotelkussens zijn een pak zachter dan mijn eigen kussen maar bieden weinig steun. Als ik terug thuis ben ben ik altijd weer blij als ik weer op mijn eigen kussen kan slapen.
Boekweitkussens zijn zowel verkrijgbaar bij gespecialiseerde (web)shops als bij sommige beddenwinkels.
Deze blogpost werd niet gesponsord. Ik ben gewoon enthousiast en betaalde mijn boekweitkussen (dat al een paar jaar oud is) helemaal zelf.
Geef een reactie